ddm.jpg

News 2017

Vorige maand December Volgende maand
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Halloween op zijn Mexicaans

24 OKTOBER

Mensen beschilderd als skelet met een grijnzende schedel. Dat klinkt als Halloween, maar niets is minder waar. In Mexico wordt Halloween volgende week overschaduwd door een eeuwenoud feest: Día de los Muertos.

La Morena Pompoensoep-2.jpg

Día de los Muertos vieren de Mexicanen op 1 en 2 november. Het is de dag om de doden te eren. Het feest komt voort uit oude Azteekse gebruiken, gecombineerd met katholieke invloeden van de Spaanse overheersers. Hoewel je het misschien niet zou verwachten, is deze nationale feestdag een zeer vrolijke, smakelijke en bovenal kleurrijke aangelegenheid.

Feest vieren met de doden
Mexicanen maken de graven van hun dierbaren schoon, versieren deze en offeren er voedsel en drank. Na afloop eet en drinkt men het vaak zelf op. De straten zijn gevuld met optochten. De gedachte is dat de doden niet willen dat hun nabestaanden rouwen en verdrietig zijn. Ze willen juist dat hun geleefde leven wordt gevierd.

Inkopen op de markt
Het feest begint al op 31 oktober, net als Halloween,. Iedere Mexicaan gaat de markt op om inkopen te doen en marktpleinen veranderen in een drukte van jewelste. Mexicanen jagen op grote bossen bloemen en heel veel eten: gezoet fruit, speciaal brood of felgekleurde schedeltjes van suiker. Na het afstruinen van de markt, begint het klaarmaken van traditionele gerechten. Dat neemt behoorlijk wat tijd in beslag.

Lekker en gemakkelijk recept
Tover ook een griezelig recept met een dikke Mexicaanse knipoog op tafel: pompoensoep met Chipotle peper van La Morena. Chipotle is de held van de Mexicaanse keuken. Chipotle is een gerookte en gedroogde jalapeñopeper. Doordat de peper wordt gerookt krijgt deze een rokerig en zoet aroma. Chipotle is dan ook een echte smaakmaker! En daarnaast een lekkere pittige toevoeging op jouw gerecht.

En dat is niet het enige Mexicaanse aan dit recept. Pompoenen werden al duizenden jaren voor Christus in het huidige Mexico geteeld. Er wordt zelfs gezegd dat de oorsprong van de pompoen in Mexico ligt. Het is daar nog steeds een veel gegeten groente. Dit herfstige recept is op en top Mexicaans en past uitstekend bij Mexico’s Halloween: Día de los Muertos. 

VOOR 4-6 PERSONEN:
• 1 flespompoen
• 1 winterpeen
• 4 eetlepels olijfolie
• 1 ui of 2 sjalotjes
• 1 el La Morena diced chipotle peper (of 2 – 3 el La Morena chipotle saus)
• 700 ml groentebouillon
• 50 ml kokosmelk
• Verse peterselie
• Pompoenpitten ter garnering
• Peper & zout

BEREIDINGSWIJZE:
1. Maak de pompoen en winterpeen schoon en snijd in blokjes. Snipper de uien.
2. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui 3 min. op laag vuur. Voeg de pompoen, winterpeen en chipotle pepers toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat 20 min. zachtjes koken of tot de pompoen en wortel gaar zijn.
3. Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg naar smaak peper en zout toe.
4. Verdeel de soep over de kommen. Garneer met kokosmelk, peterselie en pompoenpitten.