header webpage.jpg

News 2018

Vorige maand Augustus Volgende maand
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nieuw in Nederland: Kerrygold en Le Gall ambachtelijke boter

19 MAART

Boter mag weer! Het is de hoogste tijd Nederland te verrijken met boters uit traditionele boterlanden.

logo-2.jpg

Boter is een natuurproduct dat het Ierse Kerrygold en Bretonse Le Gall al jaren op authentieke wijze bereiden. Ieder met hun eigen onderscheidende karakteristieken. De invloeden van de natuur en bijzondere productieprocessen proef je terug in hun botersoorten. De botermerken Kerrygold en Le Gall zijn nu verkrijgbaar in het boterschap van Albert Heijn.

Boter hoort bij Noord-Europa
In Noord-Europa val je letterlijk met je neus in de botercultuur. In de 18de eeuw was de botermarkt in het Ierse Cork zelfs de grootste ter wereld. Van daaruit verhandelden de boeren hun boter over de hele wereld. Ook Frankrijk heeft een rijke botercultuur. Door hun eetgewoonten zijn de Fransen, met jaarlijks 8kg boter per persoon, wereldkampioen boter eten. Dit valt onder andere te danken aan croissants en beroemde patisserie. De oorsprong van de rijke noordelijke botercultuur in zowel Ierland als Bretagne is tot stand gekomen door het vochtige zeeklimaat onder invloed van de warme Golfstroom. Hierdoor ontstaat een malse grasmat en dat geeft romige melk. De basis van boter.


Kerrygold - Iers goud  
Ierland: frisse zeewind, regenachtige dagen en groene heuvels zijn de beste vrienden van de Ierse boeren en hun koeien. Kerrygold boter is gemaakt van Ierse weidemelk afkomstig van koeien die vrij in de natuur grazen en alleen gevoed worden met gras (grass fed). Dit gedurende bijna 24 uur per dag, 7 dagen per week, en maar liefst 300 dagen per jaar. Gras genoeg! Ter vergelijking, Nederlandse grasboterkoeien grazen gemiddeld 120 dagen, 6 uur per dag buiten.

Kerrygold boter heeft een lichtkruidige nasmaak door de vele kruiden die zich tussen het groene gras van de wit-zwarte koeien nestelen. De boter dankt zijn naam enerzijds aan het gebied Kerry, gelegen op het meest westelijk gelegen reeks schiereilanden van het Ierse vasteland en anderzijds aan de gouden kleur van de boter (gold).

Le Gall - meester in Bretonse boter 
Bretagne: ambachtelijke vervaardiging van streekproducten staat op het Franse schiereiland hoog in het vaandel. Le Gall produceert zijn karneboters dan ook op ambachtelijke wijze. Het op traditionele wijze maken van boter duurt 24 uur. Ter vergelijking: het produceren van industriële boter duurt 1 uur. Echter, voor de boters van Le Gall wordt de room, na het toevoegen van de melkzuurbacteriën, 15 uur gerijpt. Na het rijpen wordt het karnen door de maître beurrier, oftewel de botermeester, op traditionele wijze uitgevoerd. Karnen is het proces waarbij verzuurde room in beweging wordt gebracht, vetdeeltjes samen klonteren en zich scheiden van de karnemelk. Uit het vet wordt boter bereid.

Le Gall boter heeft door natuurlijke voeding en het Bretonse klimaat een romige nootachtige smaak. Het zout van de gezouten boter is afkomstig van de witte toplaag van Guérande zout, beter bekend als fleur de sel.

Boter, het mag weer
Jazeker! Het is een gegeven dat de hang naar natuur en authenticiteit de laatste jaren de overhand krijgt. Wie kiest voor pure en volle smaken, zit met boter goed. Dit natuurproduct bestaat uit de vetten die in melk zitten. Het is niet alleen lekker, maar staat bol van verschillende vitamines, omega 3 en calcium. En veelzijdig, want je kunt met Kerrygold en Le Gall alle kanten op: smeren, bakken en braden.

Eens wat anders proberen met boter? Ga dan voor Kerrygold’s Bulletproofâ Coffee. Een hit in Amerika en Engeland: koffie met een eetlepel ‘grass fed’ boter in je ochtendkoffie. Met reguliere boter behaal je niet hetzelfde effect. Sommige gezondheidsgoeroes zweren erbij. Het geeft in ieder geval een inspirerende twist aan de noordelijke botercultuur. 

Het assortiment
De producten van Kerrygold en Le Gall zijn Verkrijgbaar in Nederland bij Albert Heijn.

•             Kerrygold ongezouten boter € 2,99
•             Kerrygold gezouten boter € 2,99
•             Le Gall gekarnde ongezouten boter € 2,99
•             Le Gall gekarnde ongezouten boter in kuipje € 3,19
•             Le Gall gekarnde gezouten boter € 3,19  

www.kerrygold.com
www.laiterie-legall.fr

Noot voor redactie:
TOT Public Relations • Leonie Berghout • T: 010 22 11 311 • E: leonie@totpr.nl • I: www.totpr.nl