p&f wineries_IJswijnoogst.jpg

News 2018

Vorige maand Augustus Volgende maand
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Na jaren weer ijswijn oogst in Slovenië

27 JANUARI

In Slovenië is in januari een bijzondere druivenoogst binnengehaald. Voor het eerst in zes jaar oogstten ze bij p&f wineries bevroren druiven voor ijswijn.

p&f wineries_grapes frozen_Foto C. Ambroz.JPG

Om ijswijn te maken zijn bijzondere weersomstandigheden nodig, die zich lang niet elk jaar voordoen. Druiven voor ijswijn moeten gezond, volgroeid én vooral: bevroren zijn.
Ze blijven lange tijd hangen en worden pas in de winter geplukt, als ze door nachtvorst bevroren zijn. De temperatuur tijdens de oogst moet laag genoeg zijn, zodat de druiven bevroren blijven. Door tijdens de persing het bevroren water te verwijderen ontstaat er een bijzondere wijn: zeer geconcentreerd en zoet. Lekker voor bij een fruitdessert, zoals een taartje of crumble, maar ook bij pittige blauwschimmel kazen.
 

Traktatie voor alle zintuigen
De ijswijn oogst bij p&f wineries vond vroeg in de ochtend plaats bij temperaturen van -12°C. Wijnmaker Mitja Herga: “Het is zo bijzonder om in een winterwonderlandschap de laatste druiven van de oogst binnen te halen.” Het geoogste druivenras is chardonnay en hij verwacht een opbrengst van 380 liter. Mitja: “De wijn is een traktatie voor alle zintuigen.
Hij heeft een uitnodigende goudgele kleur en biedt een ware smaaksensatie van gedroogd fruit met een lange afdronk.”
 

Over p&f wineries
Het enthousiasme en de passie voor Sloveense wijn zit diep in de genen van de familie Puklavec. De oorsprong van p&f wineries ligt in 1934, in 2009 blies Vladimir Puklavec het bedrijf nieuw leven in. Vandaag leidt hij het samen met zijn dochters Tatjana en Kristina. In de zonovergoten regio Ljutomer-Ormož groeien de druiven, die nog steeds met de hand geplukt worden, op een totale oppervlakte van 1.100 hectare onder perfecte omstandigheden. Met zijn absolute focus op kwaliteit en perfecte productiemethoden draagt wijnmaker Mitja Herga aanzienlijk bij aan het succes van p&f wineries. Het familiebedrijf maakt frisse, fruitige en aromatische wijnen.