Sport--CopyrightConseilVinsAlsace.

News 2017

Vorige maand September Volgende maand
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Winterse zuurkool met strakke Riesling d’Alsace

24 OKTOBER

Een heerlijke winterse maaltijd. Het lekkerst met een strakke Riesling d’Alsace erbij!

Choucroute.jpg

De Elzasser gastronomische traditie en gastvrijheid is wereldberoemd. De frisse en elegante wijnen van de streek combineren perfect met de traditionele volkskeuken op basis van varkens- en ganzenvlees, worsten, bergspek, gevogelte, wild, riviervis, zuurkool, aardappelen, deegwaren, uien… En natuurlijk ook de lekkerste gebaksoorten zoals de hartige of zoete kougelhopf en de vele vruchtentaarten.

Maar zuurkool (choucroute in het Frans) is de beroemdste gastronomische Elzasser specialiteit, bereid met casselerrib, spek, worst, ui en kruiden. Een heerlijke winterse maaltijd. Het lekkerst met een strakke Riesling d’Alsace erbij, die dwars door de vetten van het vlees heen snijdt.

Choucroute au Riesling d’Alsace
Voor 6 à 8 personen
Bereiding: 30 minuten
Wachttijd: 2 uur 


Ingrediënten

1,5 kilo verse zuurkool

1 fijngesnipperde ui

1 klontje boter

1 teen knoflook

1 laurierblaadje

4 kruidnagels

8 jeneverbessen

4 korianderzaden

1 heel hammetje

400 gram gerookt spek

600 gram casselerrib

½ liter Riesling d'Alsace

¼ liter bouillon

8 aardappelen geschild

3 saucisses de Montbéliard (of verse rookworstjes van de slager)

6 saucisses de Strasbourg (of verse knakworsten van de slager)

3 chipolata-worstjes

zout, peper

 

Voorbereiden

Spoel de zuurkool onder water af en laat hem uitlekken.

Smoor de ui in de boter in een grote braadpan met dikke bodem.

Doe de zuurkool, knoflook, laurier, kruidnagels, jeneverbessen en korianderzaden erbij.

Snij ham, spek en casselerrib in plakken en leg ze op de zuurkool.

Schenk de Riesling en de bouillon erover.

Laat met deksel op pan op laag vuur 1,5 uur stoven

Voeg de aardappelen aan de zuurkool toe en leg de saucisses de Montbéliard erop. Stoof nog 30 minuten.

 

Bereiden

Rooster de saucisses de Strasbourg in een grillpan.

Wel de chipolata’s in een pan met water in ca. 5 minuten gaar.

Leg de zuurkool met het vlees en de aardappelen op een grote schaal.

Garneer met de worstjes.

 

Wijntip

Uiteraard maakt een Riesling d’Alsace dit typisch Elzasser gerecht helemaal compleet.